Dobre praktyki żywieniowe

Trening pływaka charakteryzuje się wysokim zapotrzebowaniem na produkty energetyczne. Są one niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu treningowego i zdrowego przejścia przez etapy wzmożonej pracy – szczególnie u młodych pływaków.

Prawidłowo zbilansowana dieta wspomaga nie tylko prawidłową tolerancję na wysiłek ale również przyspiesza procesy odnowy powysiłkowej.

Dobrze dobrane pożywienie:

  • Dostarcza zawodnikowi odpowiedniego rodzaju paliwa,
  • Umożliwia opóźnienie wystąpienia zmęczenia
  • Wpływa na przyspieszenie regeneracji po ciężkim wysiłku
  • Jest również narzędziem do zmiany masy ciała i jego składu

Niezbędne składniki pożywienia w diecie pływaka

Składniki odżywcze dzieli się na 5 podstawowych grup:

  • Białka- budują nasze tkanki; składają się z aminokwasów, z których 8 to aminokwasy egzogenne (10 dla dzieci);mogą dostarczać nam energii- 1gram białka dostarcza 4kcal energii
  • Tłuszcze-są skoncentrowanym źródłem energii- 1 gram dostarcza aż 9 kcal; niektóre tłuszcze stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Węglowodany- są najważniejszym źródłem energii dla sportowca- 1 gram dostarcza 4 kcal energii; możemy je w ograniczonych ilościach magazynować (głównie w mięśniach oraz w wątrobie) w postaci glikogenu; najważniejszym węglowodanem jest glukoza
  • Witaminy ? nie dostarczają energii, są jednak konieczne w procesach przemian metabolicznych i prawidłowego działania enzymów katabolicznych i anabolicznych; za niezbędne uznaje się 13 witamin: A, D, E, K, C, B, B1, B2, B6, B12, H, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy
  • Składniki mineralne ? nie dostarczają energii, składniki mineralne są niezbędne w ustroju do celów budulcowych (szczególnie w tkance kostnej), wchodząc w skład płynów ustrojowych, niektórych enzymów, związków wysokoenergetycznych itp. Wywierają również wpływ na regulację czynności narządowych i ogólnoustrojowych. Uwzględniając wyłącznie relacje ilościowe przyjęto dzielić składniki mineralne na makro- i mikroelementy; są to m.in. wapń, fosfor, magnez, sód, chlor, potas, siarka, żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor,, molibden, jod, selen, chrom i kobalt

Wpływ wysokiej aktywności fizycznej na sposób żywienia pływaków

Wysoka aktywność fizyczna powoduje, ze pływak- w porównaniu do mniej aktywnych rówieśników – traci więcej wody i wydatkuje więcej energii.

Musi zatem:

  • pić więcej płynów w ilości potrzebnej do wyrównania ubytków powstałych podczas wysiłku fizycznego
  • zjadać więcej pożywienia, aby dostarczyć sobie większej ilości energii. Jest to szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży w okresie wzrostu, gdyż aby następowały przyrost masy mięśniowej, konieczny jest dodatni bilans energetyczny.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj pełen artykuł.

Autor: Edward Dec